Η προνομιακή θέση του νέου Δήμου Χαλκηδόνος στις παρυφές της πόλης της Θεσσαλονίκης και πάνω στους οδικούς άξονες που συνδέουν την Περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης με τις Περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Ημαθίας και Κιλκίς, καθιστούν το Δήμο πέρασμα για χιλιάδες πολίτες. Αυτή η ευκαιρία, σε συνδυασμό με τα δεκάδες ξενοδοχεία της περιοχής, τους προσφέρει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα αξιοθέατά της όπως:

Τους Μακεδονικούς Τάφους στον Άγιο Αθανάσιο. Έχει ξεκινήσει η ανάδειξη του Μακεδονικού τάφου ΙΙΙ με την κατασκευή στεγάστρου. Το μνημείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεδομένου ότι εκκρεμούν εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό του τάφου καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Στην ίδια περιοχή, και εντός του υπό διαμόρφωση χώρου βρίσκεται και ο Μακεδονικός τάφος ΙΙ, ο οποίος έχει στέγαστρο από οπλισμένο σκυρόδεμα, ανοιχτό στην όψη του.

Τον Αξιό ποταμό, το άξιο ποτάμι που ύμνησε ο Όμηρος και κατέγραψαν ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης και ο Αισχύλος, το ποτάμι στο οποίο έζησαν γενεές επί γενεών ανθρώπων, από την αυγή του πολιτισμού ως σήμερα και του οποίου η αισθητική και οικολογική αξία έμεινε αναλλοίωτη μέχρι τις μέρες μας. Ο απλός επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τη φαινομενική ηρεμία του τοπίου και ανακαλύπτει συναρπαστικά στοιχεία για την ποικιλία και τη σπανιότητα της χλωρίδας και της πανίδας. Μάλιστα, η τοποθεσία “Νησί”, στα Κουφάλια, έκτασης 1.700 στρεμμάτων, είναι στολίδι και αναπόσπαστο στοιχείο του υγροβιότοπου, καθώς αποτελεί καταφύγιο πλήθους πουλιών και ζώων. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε παλαιά μονοπάτια, που συνδέουν εγκαταλειμμένες περιοχές ή να συναντηθεί με τα κοπάδια άγριων αλόγων, που βόσκουν στα μικρά λιβάδια της περιοχής. Η ποικιλομορφία της βλάστησης και η παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών φανερώνουν τη φυσική συνέχεια της ζωής, που υπήρχε από παλιά.

Το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών πολέμων, στην πρώην έπαυλη Μοδιάνο, στην ιστορική έδρα του Δήμου, τη Γέφυρα. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στους χώρους όπου κατέλυσε ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος, μαζί με το Γενικό επιτελείο στρατού και διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της Θεσσαλονίκης απ’ τους Τούρκους το 1912.

Το Λαογραφικό Μουσείο Κουφαλίων, στη βόρεια είσοδο του οικισμού. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να πάρει γεύση από την εξέλιξη του Πολιτισμού της περιοχής, μέσω παραδοσιακών φορεσιών, εργαλείων και ιστορικών φωτογραφιών, που χρησιμοποιούνταν στις οικιακές και γεωργικές εργασίες.

Το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στα Κουφάλια. Ένα σημαντικό γυναικείο μοναστήρι, του οποίου οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 1978 και η επίσημη λειτουργία του ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1982.Σήμερα, όλο το κτιριακό συγκρότημα του Ιερού Ησυχαστηρίου μπορούμε να πούμε ότι διακρίνεται σε δύο μέρη: α) το πρώτο μέρος που είναι προσιτό στους προσκυνητές και περιλαμβάνει το καθολικό, το καμπαναριό, το αρχονταρίκι, ξενώνα φιλοξενίας, αύλειο χώρο και ανθόκηπους και β) το δεύτερο μέρος που ανήκει αποκλειστικά στην αδελφότητα και περιλαμβάνει πτέρυγα κελιών, βιβλιοθήκη, κουζίνα, τράπεζα, εργαστήρια, βοηθητικούς χώρους, παρεκκλήσι του Αγίου Γρηγορίου και αύλειο χώρο. Όλα τα κτίρια είναι παραδοσιακά κτισμένα, με πρότυπο πάντοτε την Αγιορείτικη αρχιτεκτονική. Οι μοναχές είναι επίσης επιφορτισμένες με μοναχικά διακονήματα όπως αγιογραφία (φορητές εικόνες και τοιχογραφίες), ιεροραπτική – χρυσοκεντητική (στολές Αγίας Τραπέζης, αρχιερατικά, ιερατικά και μοναχικά ενδύματα), έκδοση πνευματικών βιβλίων (και μετάφρασή τους σε άλλες γλώσσες), παρασκευή μοσχοθυμιάματος, κατασκευή κομποσχοινίων και λοιπών καλλιτεχνημάτων, ζωγραφική και στολισμός πασχαλινών λαμπάδων από αγνό κερί, παρασκευή οικολογικών σαπουνιών με ιαματικές ιδιότητες, παρασκευή θεραπευτικών ελαίων και αλοιφών από αγνά, οικολογικά υλικά και παρασκευή ηδύποτων.

Το νεκροταφείο των Βογομίλων στη Χαλκηδόνα. Στον περίβολο της εκκλησίας, της Ζωοδόχου Πηγής, βρίσκεται ένα πολύ ιδιαίτερο νεκροταφείο. Κέλτικοι σταυροί από πέτρα, ύψους μέχρι και 2 μέτρων, διάσπαρτοι στον περίβολο της εκκλησίας. Οι τεράστιοι σταυροί έχουν πάνω τους σκαλισμένα πολύ περίεργα σχέδια. Το νεκροταφείο αυτό ανήκει στους Βογόμιλους, μία αίρεση που άκμασε στο Βυζάντιο από τον 9ο μέχρι τον 12ο αιώνα, στα εδάφη που στη σημερινή εποχή βρίσκονται η ΠΓΔΜ, η Νότια Σερβία, η Βοσνία, η Βουλγαρία και η κεντρική Μακεδονία