Picture1xvrafi agros omixli_photormjOUKmBvG1AkdQoioZh.jpg.pagespeed.ce.6czK40apia
ADENDRO
ADENDRO KAINE RYZIA KRASOBLOG 3
 
 
 
 
 
 
Σε άμεσες ενέργειες προέβη ο Δήμαρχος κ. Τσουκνιδάς μόλις διαπιστώθηκε η καύση των υπολειμμάτων των γεωργικών καλλιεργειών σε περιοχές εντός της κοιλάδας του ποταμού Αξιού πλησίον των εκβολών του Δέλτα Αξιού και νότια των ορίων του Δήμου Χαλκηδόνος, η οποία γινόταν όλο και πιο έντονη. Έγιναν καταγγελίες στο Α.Τ. Χαλάστρας, στον ΟΠΕΚΕΠΕ (ως αρμόδια ελεγκτική αρχή της πολλαπλής συμμόρφωσης), στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.
Η καύση που γινόταν είχε σαν συνέπεια να προκαλέσει μεγάλη ατμοσφαιρικη ρύπανση, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στο σύνολο των κατοίκων του Δήμου μας καθώς και πολλά ατυχήματα λόγω της περιορισμένης ορατότητας αφού ο καπνός μεταφερόταν σε όλες τις κοινότητες του Δήμου.
Όλα αυτά γίνονται ενώ βρίσκεται σε ισχύ η Εγκύκλιος Πολλαπλής Συμμόρφωσης (αρ. πρωτ.111318/ 04-08-2014 και η ΥΑ 1791/74062/15 – ΦΕΚ 1468 Β ́), δηλώνοντας ρητά ότι απαγορεύεται η καύση των υπολειμμάτων. Η συγκεκριμένη πρακτική απαγορεύεται τελείως σε περιοχές Natura, ενώ εκτός αυτών των περιοχών επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άδεια από την οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Έπειτα από συνεχείς οχλήσεις και καταγγελίες, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. καθώς και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε επιτόπιους ελέγχους ώστε να εντοπιστούν με κάθε δυνατό τρόπο οι γεωργοί που δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις αναφορικά με την καύση των υπολειμμάτων, καθώς και θα προχωρήσουν σε μειώσεις ή ακόμη και αποκλεισμό από τις ενισχύσεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες, επίσης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών παρήγγειλε από την Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης προκαταρκτική εξέταση, η διενέργεια της οποίας ανατέθηκε στην αρμόδια Αρχή.
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ