Την πρόταση για το μεγαλόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη και της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο της σημερινής Έκθεσης στο κέντρο της πόλης, το οποίο με αιχμή την πράσινη ανάπλαση θα συγκεντρώνει ενότητες εξειδικευμένων λειτουργιών, παρουσίασαν χτες στην Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά και τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών «ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη».

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου – στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Χαλκηδόνος Σταύρος Αναγνωστόπουλος, Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Παύλου Μελά Κίμων Σαραφίδης και οι εκπρόσωποι της «Κίνησης Πολιτών», Ρία Καλφακάκου, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Γιάννης Μαγκριώτης και Γιάννης Ξενίδης – τονίστηκε από όλες τις πλευρές ότι η δημιουργία ενός «πράσινου» μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, με την ενσωμάτωση «ήπιων εκθεσιακών δραστηριοτήτων» και ταυτόχρονη μεταφορά της ΔΕΘ στα δυτικά που θα φιλοξενεί «βαριές» εκθεσιακές δραστηριότητες, θα έχει τεράστια αναπτυξιακά οφέλη για την επί δεκαετίες αδικημένη δυτική Θεσσαλονίκη. Μια περιοχή η οποία – όπως αναφέρθηκε –  μαστίζεται από σοβαρά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αλλά και από χρόνιες ελλείψεις υποδομών, που έχουν οδηγήσει σε μαρασμό και υποβάθμιση τις τοπικές κοινωνίες, επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής των 500.000 κατοίκων της.

Υπογραμμίστηκε ότι η μεταφορά του εκθεσιακού φορέα με τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου με βιοκλιματικό και ψηφιακό χαρακτήρα στα δυτικά – όπως άλλωστε υπαγορεύουν και τα σύγχρονα παγκόσμια μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης – θα σημάνει μια νέα εποχή αναγέννησης της τοπικής οικονομίας, με πολλαπλές αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις, συμβάλλοντας σε μια βιώσιμα αναπτυσσόμενη Θεσσαλονίκη. Τονίζοντας την άμεση ανάγκη να αρθούν οι αδικίες και η δυτική Θεσσαλονίκη να έχει δίκαιη μεταχείριση και αντιμετώπιση από την πολιτεία, οι δήμαρχοι ζήτησαν να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να μειωθούν οι χωρικές ανισότητες.

Οι Δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης και οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών παρουσίασαν στην κ. Γεννηματά τις τεκμηριωμένες ενστάσεις τους αναφορικά με το τωρινό σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, τονίζοντας πως η ανάπλαση που προωθείται αφαιρεί από την τσιμεντοποιημένη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητά της να αναπνεύσει, καταστρέφοντας τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει η πόλη έναν αξιόλογο πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τάχθηκε υπέρ της πράσινης ανάπλασης της ΔΕΘ στο πολύπαθο – όπως το χαρακτήρισε – κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ υποστήριξε το αίτημα των Δημάρχων για τη μεταφορά του εκθεσιακού φορέα στα δυτικά. Η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. εστίασε στην ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς όπως υποστήριξε «δεν μπορούν να ζουν στη μιζέρια, στη φτώχεια και μόνο με επιδοματικές πολιτικές που τους κρατούν σε αυτήν την κατάσταση και δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να έχουν ίσες ευκαιρίες να αλλάξουν την ποιότητα ζωής τους». Η κ. Γεννηματά τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην κλείσει το κεφάλαιο μετεγκατάστασης της έκθεσης αλλά «πάση θυσία να κρατηθεί ανοιχτό», ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα. Διαβεβαίωσε μάλιστα πως το κόμμα της θα συνεχίσει να πιέζει, παραμένοντας συνεπές στη θέση του.

Συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε γνωστό ξενοδοχείο στη δυτική Θεσσαλονίκη με τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε., Δημήτρη Κουτσούμπα, στον οποίο οι Δήμαρχοι έθεσαν το ζήτημα της ΔΕΘ.

«Ήταν υποχρέωσή μας να σας συναντήσουμε, γιατί κύριος σκοπός της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη ΔΕΘ, είναι η επαφή με την τοπική κοινωνία, τους φορείς, τις συλλογικές οργανώσεις των εργαζομένων, τις κινήσεις, την Τοπική Διοίκηση, που είναι γνώστες των προβλημάτων, έτσι ώστε μέσα από αυτόν τον διάλογο να κάνουμε και εμείς καλύτερα τη δουλειά μας, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με βάση τις πραγματικές ανάγκες», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως είπε «για την ανάπλαση της ΔΕΘ, είδαμε τη διοίκηση κι είπαμε την άποψή μας, ότι δηλαδή – ανεξάρτητα πού θα γίνει τελικά η ΔΕΘ – θα πρέπει να υπάρχει ένα μητροπολιτικό πάρκο, να έχει πράσινο, να είναι ανοιχτό σε χρήσεις πολιτιστικές, αθλητικές, όλο τον χρόνο για τον λαό, τη νεολαία κυρίως της Θεσσαλονίκης και βεβαίως να μην είναι ένα άλλο επιχειρηματικό κέντρο, όπου επιχειρηματίες θα κάνουν τις μπίζνες τους ή θα προωθούν τα προϊόντα τους, γιατί γι’ αυτό υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες να γίνει και άλλες δράσεις.Από αυτήν τη σκοπιά έχουμε επιφύλαξη και είχαμε πει ότι δεν πρέπει να προχωρήσει ο ενιαίος χωρικός σχεδιασμός, ο οποίος έχει εγκριθεί, από ό,τι ξέρουμε».

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Θεσσαλονίκη, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «τα παρακολουθούμε, οι βουλευτές μας έχουν κάνει πολλές παρεμβάσεις στη Βουλή και αλλού. Από τη σχολική στέγη, που έχει τεράστια προβλήματα, μέχρι τον τομέα της Υγείας και της πρόληψης. Από τα Κέντρα Υγείας, που έχουν τεράστιες ελλείψεις και η πανδημία έχει επιδεινώσει περισσότερο την κατάσταση, μέχρι τις αστικές συγκοινωνίες, τα μέσα σταθερής τροχιάς, το μετρό, ο προαστιακός που έπρεπε να υπάρχει. Για όλα αυτά παλεύουμε και πρωτοστατούμε, γιατί ο αγώνας και η συσπείρωση όλων, η συντονισμένη δράση μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε αυτό. Και φυσικά υπάρχουν μία σειρά άλλα ζητήματα, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί έρχεται χειμώνας, ή όπως είναι η αντισεισμική θωράκιση. Είναι όλα αυτά τα αναγκαία έργα που δεν θεωρούνται “επιλέξιμα”, ούτε από το κράτος ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Για όλα αυτά έχουμε τοποθετηθεί, έχουμε κάνει Ερωτήσεις στη Βουλή, θα κάνουμε κι άλλες και θέλω να σας πω ότι όντως η λύση βρίσκεται στη συσπείρωσή σας, στον συντονισμό, διευρύνεται αυτό το μέτωπο. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, μέσω των μελών του Κόμματος, των στελεχών μας, των ανθρώπων που δουλεύουν παντού, είτε στην Τοπική Διοίκηση είτε στα εργατικά σωματεία, σε άλλους συλλόγους, για να διευρυνθεί αυτό το μέτωπο της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης γιατί μόνο με την πίεση μπορεί να υπάρξουν και κάποια αποτελέσματα, αλλιώς οι σχεδιασμοί είναι για το μεγάλο κεφάλαιο», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.