Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής παρέστησαν ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Διαμαντής Διαμαντής και αντιπροσωπεία Προσφυγικών Συλλόγων του Δήμου Χαλκηδόνος μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και Βουλευτή της ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, Σάββα Αναστασιάδη με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από προσφυγικούς συλλόγους του Δήμου Χαλκηδόνος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ειδικών συνεδριάσεων που πραγματοποιεί η Επιτροπή, εντός του 2022 και στις οποίες καλούνται εκπρόσωποι προσφυγικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την αφοσίωσή τους στη διάσωση και ανάδειξη της ζώσας παράδοσης και τη συστηματική τους προσπάθεια να τη φέρουν κοντά στο ευρύ κοινό όπως και στη νέα γενιά.
Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Διαμαντής Διαμαντής, εκ μέρους του Εκπολιτιστικού Συλλόγου “Το Καβακλί” η Πρόεδρος Μαρία Καράλη, εκ μέρους του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ξηροχωρίου η Γραμματέας Ευτυχία Εξαδακτύλου, εκ μέρους του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Κουφαλίων “Αριστοτέλης” η Αντιπρόεδρος Χριστίνα Πέγιου, εκ μέρους του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκηδόνας το μέλος Άννα Τοσίδου, εκ μέρους του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Γέφυρας “Άγιος Γεώργιος” η Ταμίας Δήμητρα Αβραάμ και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγχιάλου ο Πρόεδρος Φώτης Παπαδόπουλος.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Σάββα Αναστασιάδη, για την άκρως τιμητική, όπως τη χαρακτήρισε, πρόσκληση προς το Δήμο και τους πολιτιστικούς συλλόγους, να συμμετάσχουν στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής και τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους αυτή.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία του Δήμου και έκανε μια σύντομη παρουσίαση του τόπου. “Ο Δήμος μας περιλαμβάνει 17 οικισμούς, που κατοικούνται είτε εξ ολοκλήρου, είτε στη συντριπτική πλειοψηφία τους από απογόνους προσφύγων από τη Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Σ’ αυτή την ευλογημένη και φιλόξενη γη, εκατέρωθεν της κοιλάδας του Αξιού Ποταμού, οι πρόγονοί μας πριν από έναν ακριβώς αιώνα, κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, βρήκαν καταφύγιο και λιμάνι. Εγκαταστάθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες στην αρχή, αλλά κατάφεραν και ενσωματώθηκαν πλήρως στην τοπική κοινωνία, εναρμονίζοντας τη ζωή τους με τις συνήθειες άλλων πληθυσμών ντόπιων, βλάχων, σαρακατσάνων και βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, δημιουργώντας το αποτέλεσμα που υπάρχει σήμερα και για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι. Δεν ξέχασαν όμως ποτέ την πατρίδα τους και τον τόπο τους. Πρώτο και κυρίαρχο μέλημά τους, ήταν πάντοτε η διατήρηση των εθίμων, των παραδόσεων και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Μαζί με τον αγώνα για την επιβίωσή τους, έκαναν διαρκώς και την προσπάθεια για να κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη των πατρίδων τους με ότι κι αν ήταν αυτό που την κρατούσε ζωντανή”, είπε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος και συμπλήρωσε: “Αυτή η προσπάθεια με την πάροδο των χρόνων, ξεκίνησε να γίνεται πιο οργανωμένα και συστηματικά μέσα από τη δράση των Πολιτιστικών Συλλόγων μας, οι οποίοι ανέλαβαν και συνεχίζουν την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των παραδόσεών μας, μεταλαμπαδεύοντας αυτή την κληρονομιά στις νεότερες γενιές”.
“Συνεχίζοντας αυτήν την προσπάθεια και στα πλαίσια της Μνήμης και Τιμής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και γενικότερα τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό και την προσφυγιά των προγόνων μας από τις αλησμόνητες πατρίδες, είχαμε υποχρέωση ως ένας Δήμος που αποτελείται από Κοινότητες στις οποίες είναι εγκαταστημένοι, σχεδόν στο σύνολό τους πρόσφυγες, να αποδώσουμε ένα ελάχιστο φόρο τιμής στο ιστορικό γεγονός, με γνώμονα την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της μετάδοσης της στη νέα γενιά και σε όλο τον κόσμο. Η αποδοχή από όλους αυτής της ιδέας και της πρότασής μας ήταν συγκινητική και ετοιμάστηκε μια μουσικοθεατρική παράσταση με συμμετοχή άνω των 250 ερασιτεχνών ηθοποιών, χορευτών και μουσικών, από όλους τους πολιτιστικούς φορείς του Δήμου μας, οι οποίοι εργάστηκαν αγόγγυστα επί μήνες, υπό την καθοδήγηση της άξιας σκηνοθέτιδος κ. Νέλλυς Δελή. Μια παράσταση που παρουσιάστηκε μπροστά σε 1400 θεατές, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και που βέβαια δεν ήταν μια κοινή καλλιτεχνική εκδήλωση, αλλά είχε τη θέση μνημόσυνου για τις ψυχές όλων των προγόνων μας, που είτε μαρτύρησαν στην πατρογονική γη, είτε βίωσαν το ξεριζωμό και την προσφυγιά”, τόνισε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος τόνισε ότι: “Η Γενοκτονία του Ελληνισμού θα γίνει ορόσημο στη Παγκόσμια Ιστορία χωρίς αμφισβητήσεις και αστερίσκους. Τα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού, Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού, ζητούν δικαίωση. Δεν ξεχνάμε. Διότι ιστορία που δεν μνημονεύεται, λησμονιέται. Γενοκτονία που δεν αναγνωρίζεται, επαναλαμβάνεται”.
“Ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χαλκηδόνος ενός Δήμου που στο σύνολό του αποτελείται από οικισμούς προσφυγικού πληθυσμού και εγώ προέρχομαι από μια τέτοια οικογένεια, αισθάνομαι την υποχρέωση να στηρίξω τη μεταφορά της παράδοσης στις νεότερες γενιές”, τόνισε στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Διαμαντής Διαμαντής. “Η παράδοση, όσο διαρκεί και επιβιώνει, σημαίνει ότι έχει αξία η ζωή. Η παράδοση είναι κάτι που περνά από γενιά σε γενιά”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Διαμαντής και κατέληξε: “Όσο και να αλλάζουν όλα γύρω μας, στη χώρα μας, στον κόσμο, οι παραδόσεις είναι εδώ για να θυμίζουν στους παλιούς και να διδάσκουν τους νεότερους, εκείνες τις εποχές, όπου η ανθρωπιά περίσσευε, όσες δυσκολίες και αν υπήρχαν. Οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, δεν έχουν μέλλον”.