Υπόμνημα με τις απόψεις- προτάσεις της Δημοτικής Αρχής Χαλκηδόνος κατέθεσε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος στα πλαίσια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τη συνάντησή του με Δημάρχους της περιοχής.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος κατέθεσε γραπτό υπόμνημα στο οποίο παρουσίασε την εικόνα του Δήμου Χαλκηδόνος και τις ανάγκες που προκύπτουν τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στα όριά του, υπάρχει μια μεγάλη δραστηριότητα που δημιουργεί αντίστοιχα πολλαπλές ανάγκες και υποχρεώσεις προς τις υπηρεσίες του Δήμου, τελείως δυσανάλογες με το κριτήριο μόνο των πληθυσμιακών δεδομένων. Αν συνυπολογιστούν και οι γενικότερες ανάγκες των περιφερειακών δήμων έναντι των αστικών, δηλ. την ευθύνη της ύδρευσης, αποχέτευσης, συντήρησης χιλιομέτρων δημοτικών και αγροτικών οδών, διάσπαρτες σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, περιβαλλοντικούς ελέγχους, καθαρισμούς ρεμάτων, κλπ., τότε αντιλαμβάνεται κανείς τον πολλαπλασιασμό των αναγκών του Δήμου.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα ο Δήμος Χαλκηδόνος διεκδικεί:
Άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών μας με ανθρώπινο δυναμικό, με προσλήψεις μονίμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών προσλήψεων εποχιακού προσωπικού. Ιδιαίτερα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν άμεσες ανάγκες οδηγών και χειριστών, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό που επενδύσαμε μεν, αλλά αδυνατούμε να κάνουμε χρήση δε και παραμένει αδρανής σε κρίσιμες στιγμές.
Επιπλέον, οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη του υπερβάλλοντος ενεργειακού κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και της ΔΕΥΑ, την κάλυψη του τέλους ταφής και των μισθολογικών αυξήσεων. Να σημειωθεί ότι οι όποιες αυξήσεις προέκυψαν στην επιχορήγησή μας από τους ΚΑΠ, δεν έφθασαν στο παραμικρό για να καλυφθούν τα παραπάνω, ενώ οι ΔΕΥΑ ουδέποτε επιχορηγήθηκαν για το ενεργειακό κόστος τους, παρ’ όλες τις εξαγγελίες.
Συνέχιση του αναπτυξιακού επενδυτικού προγράμματος έργων “Αντώνης Τρίτσης’’, ώστε να καλυφθούν όλες οι προτάσεις που υποβάλαμε, μέσα στο πλαίσιο του αρχικού πλαφόν, όπως ξεκίνησε το πρόγραμμα. Οι κύριες προτάσεις του Δήμου Χαλκηδόνος, αφορούσαν βασικές υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης οικισμών και έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Πρόκειται για απαραίτητα έργα υποδομής που δυστυχώς στους περιφερειακούς δήμους, όπως ο δικός μας, δεν καλύπτονται από την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ, όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Πέραν όμως των ιδιαίτερα ζωτικών αυτών θεμάτων, τα οποία θεωρούμε ότι είναι και αιτήματα όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητούμε την παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης για την υλοποίηση σημαντικών έργων στην περιοχή μας, που εκκρεμούν επί μακρόν και είναι ιδιαίτερης αναπτυξιακής σημασίας για το Δήμο Χαλκηδόνος και όχι μόνο.
Μεταξύ αυτών είναι το Αρδευτικό Δίκτυο Νέας Μεσημβρίας, που έχει ως στόχο την εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου (με τη μέθοδο της στάγδην άρδευσης), σε έκταση περίπου 4.500 στρεμμάτων του αγροκτήματος της Νέας Μεσημβρίας του Δήμου Χαλκηδόνος, όπου σήμερα καλλιεργούνται αμπέλια.
Ένα ακόμη σημαντικό έργο για την περιοχή μας είναι ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Δυτικής Θεσσαλονίκης, για το οποίο θα πρέπει να γίνει επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του. Υπάρχει ένα έτοιμο σιδηροδρομικό δίκτυο και πρέπει να γίνει επέκταση του προαστιακού δικτύου, σε πρώτη φάση τουλάχιστον μέχρι τη Γέφυρα (με δημιουργία σταθμών σε Αγχίαλο, Άγιο Αθανάσιο και Γέφυρα), διότι εκτιμούμε ότι με πολύ μικρό επιπλέον κόστος, θα υπάρξει εξυπηρέτηση μιας ευρύτερης επιπλέον περιοχής, κάτι που θα συνεισφέρει και στη βιωσιμότητα του έργου.
Ζητάμε να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του τύμβου και η ολοκλήρωση των έργων στην περιοχή του Μακεδονικού Τάφου Αγίου Αθανασίου. Πρόκειται για μονοθάλαμο μακεδονικό τάφο, που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. Η μοναδικότητά του και η σπουδαιότητά του, έγκειται στην κατάγραφη με τοιχογραφίες πρόσοψη του μνημείου, με εκπληκτικά χρώματα και σε εξαίρετη κατάσταση διατήρησης. Γι’ αυτό αποτέλεσε σύμφωνα με τους ειδικούς, μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Η μελέτη προέβλεπε την ολοκληρωτική καθαίρεση του επιβλητικού τύμβου και την απογύμνωση του μνημείου από το φυσικό του προστατευτικό κάλυμμα, την κατασκευή θολωτού κελύφους και τέλος την αποκατάσταση του τύμβου στην αρχική του μορφή.
Διεκδικούμε την Ίδρυση Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) στα Κουφάλια (στο συγκρότημα του ΕΠΑΛ, Ε.Κ. και ΔΙΕΚ Κουφαλίων), καλύπτοντας πλήρως και τα υπόλοιπα κριτήρια που θέτει ο νόμος όπως: Αποκλειστική στέγαση ΕΠΑΛ, Ε.Κ. και ΣΑΕΚ, υπερεπάρκεια χώρων και εξοπλισμού, δυνατότητα πρόσβασης με μέσα μαζικής μεταφοράς, συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και διασύνδεση με την αγορά εργασίας της περιοχής μας, γειτνίαση με τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) κλπ.