Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα ο Δήμος Χαλκηδόνος θα τιμήσει και φέτος τις επετείους της 26ης Οκτωβρίου 1912, ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Τουρκικό ζυγό και της 28ης Οκτωβρίου 1940, ημέρα υπενθύμισης της αντίστασης της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και των αγώνων των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Γενικός Σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια από την ογδόη πρωινή ώρα (00′) της 25ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2023.
  • Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς επίσης των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2023.

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

11:00 π.μ. στη Δ.Κ. Γέφυρας (Ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνος): Τιμητική εκδήλωση στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων προς τιμή της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Τουρκικό ζυγό κατά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους.

Στο πέρας της εκδήλωσης θα παραδοθεί στεφάνι προς κατάθεση στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, σε ανάμνηση της στεφανιοδρομίας των αθλητών του Ηρακλή για την αναγγελία του χαρμόσυνου μηνύματος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

13:30 μ.μ. Άφιξη στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο από εκπρόσωπο του Δήμου Χαλκηδόνος.

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Ομιλίες στα σχολεία από καθηγητές και δασκάλους σχετικές με το έπος του 1940.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

07.30 π.μ. Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες σε όλους τους Ιερούς Ναούς.

10.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στους κατά τόπους Πολιούχους των δημοτικών διαμερισμάτων και στη συνέχεια ομιλία σχετικά με την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, εντός των Ιερών Ναών.

Πέρας προσέλευσης 09:30. Στην Δοξολογία και στις πανηγυρικές εκδηλώσεις καλούνται να παραστούν ομάδες εκπροσώπων Πολιτικών Αρχών, Διοικήσεων Ν.Π.Δ.Δ., οργανώσεων, Σχολείων, Συλλόγων και Οργανώσεων.

11.00 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση & Κατάθεση Στεφάνων στα κατά τόπους Μνημεία των Ηρώων, τήρηση ενός (1) λεπτού σιγή, Εθνικός Ύμνος.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρέλαση τμημάτων μαθητών, σπουδαστών και συλλόγων.