Το Άδενδρο ανήκε διοικητικά στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Χαλκηδόνας. Αποτελεί εξέλιξη αρχαίου οικισμού της Βοττιαίας και είναι χτισμένο ανάμεσα στους ποταμούς Λουδία και Αξιό . Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Κιρτζιλάρ («χέρσα περιοχή») μέχρι το 1927, οπότε και μετονομάστηκε σε Άδενδρον .

Ιστορικά οι κάτοικοι αποτελούνταν από αυτόχθονες, από λίγους Βλάχους που ήρθαν στην περιοχή στο τέλος του 19ου αιώνα, καθώς και από πρόσφυγες του 1922 περιοχών της Μικράς Ασίας και Θράκης . Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε κέντρο διακίνησης προϊόντων και εμπορευμάτων λόγω του Σιδηροδρομικού Σταθμού που υπήρχε και υπάρχει . Οι κάτοικοι παρουσίασαν μεγάλη ευμάρεια, λόγω των πρόσφορων εδαφών του Δέλτα, από την καλλιέργεια της γης .

Κατά την απογραφή του 2011 είχε 2.073 κατοίκους. Σήμερα είναι έδρα δημοτικού διαμερίσματος στο νέο Δήμο Χαλκηδόνος και έχει (1) Δημοτικό σχολείο, (1) Παιδικό Σταθμό, (1) Νηπιαγωγείο και (1) Γυμνάσιο-Λύκειο . Τέλος, στο Άδενδρο λειτουργεί ο ομώνυμος Σιδηροδρομικός Σταθμός. Βρίσκεται βόρεια της κατοικημένης περιοχής και άνοιξε στις 9 Σεπτεμβρίου 2007, μαζί με τον προαστιακό σιδηρόδρομο Θεσσαλονίκης . Ο σταθμός εξυπηρετείται από τον προαστιακό σιδηρόδρομο προς Λάρισα, Έδεσσα και Θεσσαλονίκη .