Ο Δήμος Χαλκηδόνος είναι μέλος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Η προνομιακή θέση του Δήμου Χαλκηδόνος στις παρυφές της πόλης της Θεσσαλονίκης και πάνω στους οδικούς άξονες που συνδέουν την Περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης με τις Περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Ημαθίας και Κιλκίς, καθιστούν το Δήμο πέρασμα για χιλιάδες πολίτες. Αυτή η ευκαιρία, σε συνδυασμό με τα δεκάδες ξενοδοχεία της περιοχής, τους προσφέρει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα αξιοθέατά της όπως:

Τους Μακεδονικούς Τάφους στον Άγιο Αθανάσιο. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία στη Θεσσαλονίκη, που χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ και αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, την περίοδο 1993 – 1994. Θεωρείται μάλιστα το δεύτερο πιο σημαντικό μετά τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Τον Αξιό ποταμό, το άξιο ποτάμι που ύμνησε ο Όμηρος και κατέγραψαν ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης και ο Αισχύλος, το ποτάμι στο οποίο έζησαν γενεές επί γενεών ανθρώπων, από την αυγή του πολιτισμού ως σήμερα και του οποίου η αισθητική και οικολογική αξία έμεινε αναλλοίωτη μέχρι τις μέρες μας. Ο απλός επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τη φαινομενική ηρεμία του τοπίου και ανακαλύπτει συναρπαστικά στοιχεία για την ποικιλία και τη σπανιότητα της χλωρίδας και της πανίδας. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε παλαιά μονοπάτια, που συνδέουν εγκαταλειμμένες περιοχές ή να συναντηθεί με τα κοπάδια άγριων αλόγων, που βόσκουν στα μικρά λιβάδια της περιοχής. Η ποικιλομορφία της βλάστησης και η παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών φανερώνουν τη φυσική συνέχεια της ζωής, που υπήρχε από παλιά.

Το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών πολέμων, στην πρώην έπαυλη Μοδιάνο, στην ιστορική έδρα του Δήμου, τη Γέφυρα. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στους χώρους όπου κατέλυσε ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος, μαζί με το Γενικό επιτελείο στρατού και διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της Θεσσαλονίκης απ’ τους Τούρκους το 1912.

Το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στα Κουφάλια. Ένα σημαντικό γυναικείο μοναστήρι, του οποίου οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 1978 και η επίσημη λειτουργία του ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1982.

Το νεκροταφείο των Βογομίλων στη Χαλκηδόνα. Στον περίβολο της εκκλησίας, της Ζωοδόχου Πηγής, βρίσκεται ένα πολύ ιδιαίτερο νεκροταφείο, που ανήκει στους Βογόμιλους, μία αίρεση που άκμασε στο Βυζάντιο από τον 9ο μέχρι τον 12ο αιώνα, στα εδάφη που στη σημερινή εποχή βρίσκονται η ΠΓΔΜ, η Νότια Σερβία, η Βοσνία, η Βουλγαρία και η κεντρική Μακεδονία.