Σύντομα κοντά σας.

-Την παραμονή των Φώτων διοργανώνεται η Ρίψη του Σταυρού στον Ακροπόταμο.

 
-Η γιορτή του Αγ. Τρύφωνα στις 1 Φεβρουαρίου,εκδήλωση τιμής στον Αγ. Τρύφωνα τον προστάτη των αμπελουργών. Παραμονή της γιορτής γίνεται περιφορά της εικόνας σε κεντρικούς δρόμους των Κουφαλίων και καταλήγει στην ομώνυμη εκκλησία, που βρίσκεται στο κέντρο του Δημοτικού Διαμερίσματος αυτού. Στη συνέχεια στην πλατεία του Αγ. Τρύφωνος γίνονται χορευτικές εκδηλώσεις και παρέχεται γεύμα με την πατροπαράδοτη φασολάδα και κρασί.
 
-Θρησκευτική πανήγυρη Ζωοδόχου Πηγής στον Άγιο Αθανάσιο.Επίσης στα Κουφάλια παραμονή της γιορτής γίνεται πανηγυρικός εσπερινός και ακολουθούν χορευτικές εκδηλώσεις από όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους στο ομώνυμο εκκλησάκι.
 
-Εορτασμός Αγίου Γεωργίου σε διάφορες Δημοτικές Ενότητες.Παραμονή της γιορτής γίνεται πανηγυρικός εσπερινός, ανήμερα γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου, σε χωριά με ομώνυμες εκκλησίες όπως στα Κουφάλια και στον Καστανά, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνονται χορευτικές εκδηλώσεις από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.
 
-Πανήγυρης του Αγ. Αθανασίου στις 2 Μαΐου, μια πολιτιστική-θρησκευτική μονοήμερη εκδήλωση, γιορτάζοντας την Ανακομιδή λειψάνων του Αγ. Αθανασίου στα Κουφάλια και στη Νέα Μεσημβρία. Παραμονή της γιορτής γίνεται πανηγυρικός εσπερινός, ενώ ανήμερα γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου και το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνονται χορευτικές εκδηλώσεις από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής.
 
-Πανήγυρη Αγ. Ειρήνης: Εκδήλωση τιμής προς την Αγ. Ειρήνη. Παραμονή της γιορτής γίνεται πανηγυρικός εσπερινός ενώ ανήμερα γίνεται η περιφορά της εικόνας της Αγίας και το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνονται χορευτικές εκδηλώσεις από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής.
 
-Γενοκτονία: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ποντίους. Γίνεται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Καστανά και στη συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο του Καστανά ακολουθεί μία ομιλία για την ημέρα αυτή καθώς και πολεμικοί ποντιακοί χοροί. Την οργάνωση αυτή την αναλαμβάνει ο Σύλλογος Αγ. Γεώργιος του Καστανά.
 
-Αντριάδα: Είναι μία θεσμοθετημένη πανήγυρη διάρκειας τεσσάρων ημερών. Την Πεντηκοστή και του Αγίου Πνεύματος γίνεται Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην περιοχή Λειβαδίτσας του Δήμου Πέλλας. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Ιερό Ιδρυμα Αγία Τριάδα Ανατολικορωμυλιωτών σε συνεργασία με το Δήμο. Το Ίδρυμα αυτό έχει μέλη τόσο από το Δήμο Χαλκηδόνος όσο και από το Δήμο Πέλλας. Την περίοδο αυτή τελείται ταυτόχρονα πανηγυρικός εσπερινός στο παρεκκλήσι της Αγ. Τριάδας στο Δ.Δ. Κουφαλίων. Στα Κουφάλια γίνονται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό των αθλητικών εκδηλώσεων είναι οι Αγώνες Πάλης, όπου συμμετέχουν αθλητές και από την ευρύτερη περιοχή.
 
-Εμποροπανήγυρη Κουφαλίων: Ξεκίνησε ως ζωοπανήγυρη και εξελίχθηκε ως Εμποροπανήγυρη, η οποία γίνεται στην γιορτή της Αποκεφάλισης του Ιωάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου. Γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις από όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Χαλκηδόνος, καθώς επίσης και αθλητικές εκδηλώσεις από όλους τους Αθλητικούς Συλλόγους του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες διαρκούν τρεις έως τέσσερις μέρες.
 
-Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Εκδήλωση τιμής προς τον Ι. Ν. Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στο Δ.Δ. Προχώματος. Γίνεται περιφορά της εικόνας, πανηγυρικός εσπερινός και διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Χαλκηδόνος.
 
-Πανήγυρη Δεκαπενταύγουστου: Γίνεται περιφορά της εικόνας της κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δ.Δ. Ακροποτάμου. Ακολουθεί πανηγυρικός εσπερινός καθώς επίσης διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές, που συμμετέχουν όλοι οι Πολιτιστικοί & Αθλητικοί Σύλλογοι του Δήμου Χαλκηδόνος.

-Καρναβάλι Χαλκηδόνας.

-Γιορτή της γυναίκας.

-Ανθοεκθέσεις σε όλες τις Δ.Ε. την περίοδο Απριλίου-Μαϊου.

-Θρησκευτική πανήγυρη στη Δ.Κ.Γέφυρας, που πραγματοποιείται το διήμερο της Κυριακής του Θωμά.

-Θρησκευτική πανήγυρη προς τιμήν της Παναγίας της Μεγαριώτισσας στη Δ.Κ.Νέας Μεσημβρίας τον Απρίλιο.

-Γιορτή της Μητέρας το Μάιο.

-Χορωδιακό Φεστιβάλ στη Νέα Μεσημβρία.

-Μαραθώνιος παραμυθιού στη Χαλκηδόνα το Μάιο.

-Ποδηλατοδρομία ‘Γύρος των Κουφαλίων’.

-Παιδικό Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Πρόχωμα τον Ιούνιο.

-Βραδιά Αλληλεγγύης στη Ν.Μεσημβρία τον Ιούνιο.

-Διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων ‘Κατωγεφυριώτικα’ στην Κάτω Γέφυρα και ‘Αδενδριώτικα’ στο Άδενδρο, τον μήνα Ιούλιο.

-Θρησκευτική πανήγυρη Αγίου Παντελεήμονος στη Δ.Κ. Χαλκηδόνας τον Ιούλιο.

-Θρησκευτική πανήγυρη Προφήτη Ηλία στη Δ.Κ.Βαθυλάκκου τον Ιούλιο.

-Γιορτή Καρπουζιού στον Καστανά τον Ιούλιο.

-Διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Δ.Κ.Γέφυρας τον Αύγουστο.

-Μουσική εκδήλωση στη Ν.Μεσημβρία κατά την Αυγουστιάτικη πανσέληνο.

-Γιορτή κρασιού Αγχιάλου τον μήνα Σεπτέμβριο.

-Διοργάνωση ανταμώματος πολιτιστικών συλλόγων στον Άγιο Αθανάσιο, το Σεπτέμβριο.

-Γιορτή κρασιού και τσίπουρου στη Ν.Μεσημβρία, τον Οκτώβριο.

-Διοργάνωση ανταμώματος πολιτιστικών συλλόγων Μακεδονίας στη Ν.Μεσημβρία τον Οκτώβριο.

-Παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στον Αγ. Αθανάσιο, το Νοέμβριο.

-Χριστουγεννιάτικες γιορτές σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

-Συνδιοργάνωση θεατρικών παραστάσεων μεταξύ του Δήμου και τοπικών συλλόγων στο Πνευματικό κέντρο Κουφαλίων “Κων.Χατζάκος”.