Τον Δήμο Χαλκηδόνος επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Γευγελής μετά την ολοκλήρωση του έργου AQUA-M II «Βιώσιμη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτινων πόρων» στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA II “Ελλάδα-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020”, στο οποίο εταίροι είναι ο Δήμος Γευγελής, το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ μέσω του ΕΛΚΕ, η ΔΕΥΑ Παιονίας, η ΔΕΥΑ Χαλκηδόνoς και η Δημόσια Επιχείρηση “Komunalec” της Γευγελής.

Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών και Παιδείας, Μαρία Κωστοπούλου και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χαλκηδόνος, Ευστράτιος Πιτίκης ενώ παρών ήταν και ο Δήμαρχος Παιονίας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Παιονίας, Κωνσταντίνος Σιωνίδης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε ό,τι αφορά και την επάρκειά τους και την ποιότητά τους, ένα ζήτημα που, όπως είπε, αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα. “Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο ιδιαίτερα για την περιοχή μας καθώς αφορά τον ποταμό Αξιό, ο οποίος αποτελεί πηγή ζωής και ενέργειας για όλες τις περιοχές που διέρχεται και από τις δυο χώρες. Η παρουσία του Αξιού ποταμού είναι μεγάλης σημασίας για τον τόπο μας, και για το λόγο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη σημασία τόσο στην ποιότητα των υδάτων, όσο και στην επάρκειά τους”, τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος. “Πέρα όμως από την οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση του ζητήματος θεωρώ ότι τέτοιου είδους προγράμματα αναπτύσσουν τη διαδημοτική και διασυνοριακή συνεργασία”, είπε αναφερόμενος στη σημασία του Αξιού ποταμού για όλους τους τομείς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή

και ευχήθηκε να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες και στο μέλλον. “Είμαστε ευτυχείς που είχαμε τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου μας και είμαστε διατεθειμένοι και στο μέλλον να συμμετάσχουμε σε ανάλογες τέτοιες συνεργασίες τόσο σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, όσο και σε άλλα θέματα συνεργασίας γενικότερης που αφορούν στους δήμους μας”, κατέληξε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χαλκηδόνoς Ευστράτιος Πιτίκης χαρακτήρισε δώρο της φύσης τον ποταμό Αξιό, που διέρχεται από τα εδάφη και των τριών δήμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τονίζοντας ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέπουμε τη ρύπανσή του. “Εύχομαι να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες και στο μέλλον και όλοι μαζί να συμμετάσχουμε σε παρόμοια προγράμματα για το καλό των τόπων μας”, είπε ο κ. Πιτίκης.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Γευγελής εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την ολοκλήρωση του έργου τονίζοντας παράλληλα ότι ευελπιστούν σε ανάλογες συνεργασίες και στο μέλλον.

Ο Δήμαρχος Παιονίας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Παιονίας, Κωνσταντίνος Σιωνίδης έκανε λόγο για πολλαπλά οφέλη τα οποία προέκυψαν από την υλοποίηση του εν λόγω  προγράμματος τονίζοντας την προμήθεια σημαντικού εξοπλισμού από τη ΔΕΥΑ Παιονίας.

Το έργο

Το έργο AQUA-M II εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA «Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» 2014 – 2020. Εταίροι του  έργου είναι ο Δήμος Γευγελής, το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ μέσω του ΕΛΚΕ, η ΔΕΥΑ Παιονίας, η ΔΕΥΑ Χαλκηδόνoς και η Δημόσια Επιχείρηση “Komunalec” της Γευγελής. Το έργο αποσκοπεί στην αποτελεσματική και συνεχή παρακολούθηση της διαχείρισης της ποιότητας των υδάτων του Αξιού Ποταμού, μέσω της εφαρμογής κοινών συστημάτων παρακολούθησης, διαχείρισης και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων και αρχών των δύο χωρών.