Μικρά Ασία, Ανατολική Θράκη, Πόντος, Ανατολική Ρωμυλία, Καππαδοκία. Αλησμόνητες πατρίδες που πρωταγωνίστησαν στη μεγαλειώδης μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση με τίτλο “ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ”, που διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Χαλκηδόνος σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις θεατρικές ομάδες του Δήμου, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, με 1300 και πλέον θεατές, ζωντάνεψαν μνήμες του μεγάλου «ΞΕΡΙΖΩΜΟΥ». Ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές μέλη πολιτιστικών συλλόγων και θεατρικών ομάδων του Δήμου, υπό την καθοδήγηση της εξαιρετικής σκηνοθέτιδας – ηθοποιού, Νέλλυς Δελή, μας μετέφεραν 100 χρόνια πριν μέσα από τα θεατρικά δρώμενα, τη μουσική, τους χορούς και το τραγούδι.

«Στα πλαίσια της Μνήμης και Τιμής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και γενικότερα τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό και την προσφυγιά των προγόνων μας από τις αλησμόνητες πατρίδες, είχαμε υποχρέωση ως ένας Δήμος που αποτελείται από Κοινότητες στις οποίες είναι εγκαταστημένοι, σχεδόν στο σύνολό τους πρόσφυγες, να αποδώσουμε ένα ελάχιστο φόρο τιμής στο ιστορικό γεγονός, με γνώμονα την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της μετάδοσης της στη νέα γενιά και σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος και συνέχισε λέγοντας: «Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, όλους τους συμμετέχοντες ερασιτέχνες ηθοποιούς, τα χορευτικά τμήματα και τους χοροδιδασκάλους των πολιτιστικών μας συλλόγων, καθώς και τους τραγουδιστές και μουσικούς που πλαισίωσαν την εκδήλωση. Ιδιαίτερα δε την ψυχή της παράστασης και εμπνεύστρια όλου του θεάματος, τη σκηνοθέτη μας κα Νέλλυ Δελή. Επίσης την οργανωτική επιτροπή και όλους όσους βοήθησαν εθελοντικά στη διεκπεραίωση των παραστάσεων».

«Δουλέψαμε σκληρά όλους τους προηγούμενους μήνες για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους προγόνους μας που μαρτύρησαν ή εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους. Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και η Μνήμη των χαμένων Πατρίδων παραμένει ζωντανή στη συνείδηση και στην καρδιά όλων μας» ανέφερε η σκηνοθέτης – ηθοποιός Νέλλυ Δελλή, η οποία προετοίμασε την παράσταση – μνημόσυνο στους προγόνους μας από τον περασμένο Δεκέμβριο με τη συνεργασία όλων των συντελεστών.

Την εκδήλωση τιμής και μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι Bουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Δώρα Αυγέρη και Γιώργος Αρβανιτίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου, Κώστας Γιουτίκας και Πάρις Μπίλλιας, οι Δήμαρχοι Καλαμαριάς και Λαγκαδά Γιάννης Δαρδαμανέλης και Γιώργος Ταχματζίδης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος της ΠΚΜ Γερακίνα Μπισμπινά, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς Ελένη Φύκα, ο Γενικός Γραμματέας του ΦΟΔΣΑ ΚΜ Στάθης Λαφαζανίδης, οι πολιτευτές της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης Φάνης Παππάς και Κατερίνα Ζιούτα, ο διευθυντής ΚΟ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, το σύνολο σχεδόν των Δημοτικών Συμβούλων και των πρώην Δημάρχων του Δήμου Χαλκηδόνος, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων κ.α.

Δείτε φωτογραφίες: