Στο Σύμφωνο των Δημάρχων και την επίσημη τελετή του παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Τσουκνιδάς το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου 2015.
Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της Ευρώπης να υπερβούν τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 20% έως το 2020, ο Δήμος Χαλκηδόνος με το σύμφωνο που έχει υπογράψει και θα επικαιροποιείται συνεχώς, ξεκίνησε να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό.
Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που εμπλέκει Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και πόλεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Τα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο (Βιώσιμη) Ενέργεια (ΣΔΑΕ), εφαρμόζουν δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς τομείς του Δήμους. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να υποστηρίζονται ισχυρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων και τις Δομές Υποστήριξης, αφού οι ιδίοι πόροι δεν επαρκούν για την κάλυψη των ενεργειών αυτών, ενώ οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι μειώνονται διαρκώς.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Χαλκηδόνος βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση από την αρχή της θητείας της, ώστε να εκμεταλλευτεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και ευρωπαϊκό πρόγραμμα τα οποία θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για το Δήμο. Παράλληλα, θα εφαρμόζει σταδιακά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στους τομείς άμεσης αρμοδιότητας του ώστε να αποτελέσει πρότυπο για τους δημότες του.
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ