Ο Δήμος Χαλκηδόνος ενημερώνει τους δημότες του πως στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Μαραθωνίου δρόμου ‘Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 02 Απριλίου 2017, το Σάββατο 01 Απριλίου θα γίνει η λαμπαδηδρομία της ‘ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ’ φλόγας, της επίσημης φλόγας της διοργάνωσης και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στα τέσσερα (4) σημεία του Δήμου, όπου θα γίνει και το άναμμα των βωμών της φλόγας.
Ενδεικτικά παραθέτουμε το πρόγραμμα των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων:
Σάββατο 01 Απριλίου 2017
12.30 Υποδοχή της Φλόγας από το Δήμαρχο Χαλκηδόνος, κ. Ιωάννη Τσουκνιδά, μέλος της Επιτίμου Ο.Ε. της διοργάνωσης στην Κεντρική Πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας.
Θα ακολουθήσει 1) άναμμα του βωμού, 2) χορευτικές εκδηλώσεις από τους Πολιτιστικούς συλλόγους Χαλκηδόνας, Παρθενίου, Ελεούσας και Βαλτοχωρίου.
13.20 Υποδοχή της Φλόγας από μέλος της Ο.Ε. της διοργάνωσης, στο Μουσείο Βαλκανικών Πόλεμων (Τόψιν), Γέφυρα Θεσσαλονίκης.
Θα προηγηθούν στις 10.00 π.μ. : Αγώνες στίβου μαθητών-τριών δημοτικών σχολείων Γέφυρας στο γήπεδο ποδοσφαίρου.
Στις 11.30 π.μ. : Μικρή ποδηλατάδα (γύρος του χωριού) με αφετηρία το γήπεδο ποδοσφαίρου και κατάληξη το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων.
Στις 12.00 π.μ. : Ζωγραφική αθλητικών θεμάτων από τα παιδιά στο χώρο του Μουσείου.
Στις 12.30 π.μ. : Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο χώρο του Μουσείου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Μέτρες-Σωζόπολη’.
13.50 Υποδοχή της Φλόγας από μέλος της Ο.Ε. της διοργάνωσης, στην Κεντρική Πλατεία Αγίου Αθανασίου.
Θα ακολουθήσει 1) λαμπαδηδρομία και 2) άναμμα του βωμού με παράλληλες εκδηλώσεις της Δ.Ε. Αγίου Αθανασίου.
14:20 Υποδοχή της Φλόγας από μέλος της Ο.Ε. στην κεντρική πλατεία της Νέας Μεσημβρίας (πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου), με παράλληλες Πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό σύλλογο Ν.Μεσημβρίας.
 
Κυριακή 02 Απριλίου 2017
Ημέρα διεξαγωγής του Μαραθωνίου δρόμου ‘Μέγας Αλέξανδρος’. Στις 08.00 θα γίνει η εκκίνηση του αγώνα από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην Πέλλα. Η διαδρομή θα ακολουθήσει την Εθνική οδό Έδεσσας-Θεσσαλονίκης μέχρι το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά η διαδρομή στο κομμάτι των διοικητικών ορίων του Δήμου Χαλκηδόνος:
Στο πρώτο χιλιόμετρο της διαδρομής οι δρομείς βγαίνουν στον κεντρικό δρόμο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, τον οποίο και θα ακολουθήσουν για τα επόμενα 8 χλμ., μέχρι τη Χαλκηδόνα.
Στο 8ο χλμ. οι αθλητές εισέρχονται στην πόλη της Χαλκηδόνας. Προηγείται σταντ ανεφοδιασμού των αθλητών στη διασταύρωση με Κουφάλια.
Στο 9ο χλμ. συναντούν τη διασταύρωση των δρόμων για Βέροια και Θεσσαλονίκη.
Μετά τη Χαλκηδόνα, οι αθλητές περνούν το 10ο χλμ., όπου υπάρχει σταντ ανεφοδιασμού των αθλητών.
Στο 13ο χλμ. ο δρόμος περνά με γέφυρα πάνω από τον Αξιό ποταμό, προηγείται σταντ ανεφοδιασμού των αθλητών.
Το 15ο χλμ. είναι πριν από το χωριό Γέφυρα και υπάρχει σταντ ανεφοδιασμού των αθλητών.
Το 17ο χλμ. είναι στη δεύτερη έξοδο του χωριού Γέφυρα. Σημειώνουμε για τη Δ.Κ. Γέφυρας
8:40 π.μ. : Υποδοχή των αθλητών του 12ου Μαραθωνίου “Μ. Αλέξανδρος”
Μετά το 18ο χλμ. του Μαραθωνίου, πάνω στην εθνική οδό πριν την ταμπέλα για έξοδο θα υπάρχει σταντ ανεφοδιασμού.
Το 20ο χλμ. βρίσκεται μετά τη διασταύρωση με την έξοδο του Αγίου Αθανασίου, στην εθνική οδό, όπου υπάρχει σταντ ανεφοδιασμού των αθλητών.
Στο 21,1 χλμ. στο ύψος του Αγίου Αθανασίου θα υπάρχει σταθμός χρονομέτρησης.
Στο 22,5 χλμ., στο ύψος του Αγ. Αθανασίου, στο στενό για έξοδο προς το ξενοδοχείο θα υπάρχει σταντ ανεφοδιασμού.
Το 25ο χλμ. βρίσκεται λίγο μετά τη διασταύρωση του δρόμου για Νέα Αγχίαλο. Θα προηγηθεί δρόμος πολιτισμού 500 μέτρων από τα φανάρια της Αγχιάλου, από τον Πολιτιστικό σύλλογο Ν. Μεσημβρίας.
Σημειώνουμε πως τα σταντ ανεφοδιασμού των αθλητών θα στελεχωθούν εθελοντικά από μέλη των Πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Χαλκηδόνος.