Στις 4 Ιουλίου 2017, εγκαινιάστηκε και ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Χαλκηδόνος που εδρεύει στο ισόγειο του ΚΑΠΗ Κουφαλίων.
Δικαιούχος του έργου είναι η Διαδημοτική Επιχείρηση Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης «Νεφέλη», σύμπραξη με την οποία πραγματοποίησε ο Δήμος Χαλκηδόνος και ο Δήμος Δέλτα για το σκοπό της εν λόγω ένταξης στο πρόγραμμα.
Το Κέντρο Κοινότητας θα συνοδεύει τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον ένας κοινωνικός λειτουργός κι ένας ψυχολόγος θα παρέχουν υπηρεσίες σε όλους τους δημότες μας, όπως:
-Συμβουλευτικής υποστήριξης σε ευάλωτες ομάδες για την κοινωνική ένταξη και την ανεύρεση εργασίας (συγκέντρωση αιτήσεων και δικαιολογητικών).
-Ψυχολογικής υποστήριξης σε πολίτες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, όπως ωφελούμενοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ΑμεΑ, μακροχρόνια άνεργοι, Ρομά, κ.λ.π.
-Ενημέρωσης και πληροφόρησης για θέματα υγείας.
-Ανάπτυξης δράσεων για τα παιδιά και την ενεργοποίηση του εθελοντισμού για την ανάληψη πρωτοβουλιών για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.
-Υπηρεσίες συμβουλευτικής για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη μαθητών ΑμεΑ, παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, κ.λ.π. σε συνεργασία με σχολικές μονάδες και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Τσουκνιδάς στην τελετή έναρξης, «Εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ, το Κέντρο Κοινότητας, το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, τα οποία θα εγκαινιάσουμε το Σεπτέμβριο, στον Άγιο Αθανάσιο και τη Χαλκηδόνα αντίστοιχα, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρηματοδότηση μιας κινητής μονάδας υγείας για δωρεάν εξετάσεις σε δημότες μας με δυσκολίες, από το Λουδία μέχρι το Ξηροχώρι και από τα Κουφάλια μέχρι το Άδενδρο, η οποία θα είναι έτοιμη με την νέα χρονιά. Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη κάνουμε προσπάθειες ώστε να δημιουργήσουμε και ένα Κοινωνικό Ιατρείο, το οποίο θα αποτελείται από εθελοντές γιατρούς.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υπηρεσιών στους συμπολίτες μας, που θα τους συνοδεύουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας, ενός Περιφερειακού Δήμου με μεγάλη έκταση και ελλιπείς πόρους από την Κεντρική εξουσία.
Βλέποντας τη δημόσια υγεία να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, θέσαμε εξαρχής ως στόχο, την βελτίωση της πρόνοιας και της αλληλεγγύης. Όσο μπορούμε από πλευράς μας να τους βοηθήσουμε, θα είμαστε δίπλα τους.»
Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η Αντιπεριφεριάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης κα Πατουλίδου.
Εκ μέρους του Δήμου παραβρέθηκαν: Πρόεδρος ΔΣ κ. Κοσκινάς, οι Αντιδήμαρχοι κκ Μηντσιούδης και Παπαμιχαήλ, η Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κα Κιαχαγιά-Παρασχάκη και η Αντιπρόεδρος κα Παραλυκίδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Βλαϊκούδης, Χούλιας και Μηντζιαρίδης, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Αγχιάλου κ. Ναρλής, Βαθυλάκκου κ. Λιβιδίκος, Βαλτοχωρίου κ. Μίγκας, Γέφυρας κα Χατζηκύρκου, Μικρού Μοναστηρίου Μετλάρης, Προχώματος κ. Σαρημιχαηλίδης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Γενική Γραμματέας του Δήμου κα Εξαδακτύλου.
Εκ μέρους της Περιφέρειας παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Γερακίνα Μπισμπινά, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας και Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς, ο Συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής Χάρης Αηδονόπουλος και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Γεωργίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας Γιώργος Τσαλώνης, καθώς επίσης η κα Σισμανίδου Γενική Γραμματέας Δήμου Δέλτα, η Πρόεδρος ΔΕΥΑ Δέλτα κα Μπαλογιάννη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δέλτα κ. Καλτσίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λαγκαδά και Πρόεδρος της ΑΝΕΘ ΑΕ κ. Βράνος.
Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί καθημερινά από τις 8πμ έως τις 4μμ. Τηλ. επικοινωνίας: 2391051296. Email: kkchalkidonos@kek-nefeli.gr
Κοινωνική Λειτουργός: κα Μπρούσα Λίνα
Ψυχολόγος: κα Καρακίτσιου Γεωργία