Στις 5/10/2017, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, ο νέος Αυτοδιοικητικός Θεσμός Best City Awards, επιβράβευσε Καλές Πρακτικές Δήμων και Περιφερειών της χώρας μας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Ο Δήμος μας ήταν παρών, μετά από τη συγκριτική αξιολόγηση και βαθμολόγηση των κριτών του θεσμού, κατέχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και λαμβάνοντας το πρώτο του βραβείο για την επένδυση στην υγεία και τις κοινωνικές δομές του χωρίς αποκλεισμούς.
Πιο συγκεκριμένα, ως Καλή Πρακτική του Δήμου μας βραβεύτηκε η ιδέα για κινητή μονάδα υγείας (παροχή πρώτων βοηθειών σε έκτακτα περιστατικά πριν την διακομιδή σε πλησιέστερα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία), καθώς επίσης ειδικού ιατρικού εξοπλισμού, μέτρων ενημέρωσης των πολιτών (εφημερεύοντα Νοσοκομεία της πόλης), αντιμετώπισης και πρόληψης κοινωνικά σημαντικών ασθενειών (καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, καρκίνος του προστάτη/μαστού κ.λπ.) για ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση, λειτουργώντας εξειδικευμένες ιατρικές δραστηριότητες.
Η καινοτόμα αυτή ιδέα του Δήμου μας επισφραγίστηκε φέτος με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Διασυνοριακού Προγράμματος INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020, προϋπολογισμού 145.000 ευρώ, εφαρμόζοντας ένα ευρωπαϊκό και καινοτόμο μοντέλο τηλεϊατρικής με το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Τσουκνιδάς “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την βράβευση του Δήμου Χαλκηδόνος για καινοτόμες ιδέες και προτάσεις. Ο Δήμος μας είναι ένας περιφερειακός Δήμος με μεγάλη έκταση και πολλές δυσκολίες στο θέμα της υγείας, αντιμετωπίζοντας ένα αναποτελεσματικό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ελλιπείς πόρους από την Κεντρική εξουσία. Στόχος μας από την αρχή της θητείας είναι η βελτίωση της Κοινωνικής Πολιτικής, ώστε μην αισθάνεται ο πολίτης περιθωριοποιημένος.»