ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 27 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος εορτασμός από την υπογραφή των ιστορικών διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων ΤΟΨΙΝ στην ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνος, τη Γέφυρα, υπό την αιγίδα της ΜΕΡΥΠ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας & της Μ.Ε.Θ., του Δήμου Χαλκηδόνος & της ΔΚ Γέφυρας.
Τιμώντας τις ένδοξες στιγμές των προγόνων μας και με κάθε επισημότητα, έγιναν επίσης η παρουσίαση και τα εγκαίνια εννέα (9) νέων εκθεσιακών χώρων, διαφορετικής θεματογραφίας έκαστος, ως κάτωθι:

  1. Λαογραφίας
  2. Μουσικών Οργάνων Στρατιωτικής Μπάντας
  3. Ιππωνειακού Υλικού
  4. Υγειονομικού εν εκστρατεία
  5. Παραδοσιακού Σιδηρουργείου
  6. Παραδοσιακού Αποστακτηρίου – Οινοποιείου
  7. Παραδοσιακού Περιστερώνα
  8. Μόνιμη έκθεση Ιστορίας του Φιλελληνισμού.
  9. Χώρο φιλοξενίας περιοδικών εκθέσεων

Οι νέοι εκθεσιακοί χώροι ανακαινίστηκαν, εξοπλίστηκαν και διαμορφώθηκαν από τη Μεραρχία Υποστήριξης του Γ’ Σώματος Στρατού και τον συντονισμό του Υποστράτηγου κ. Γρηγόριου Γρηγοριάδη, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας μέσω της λαογραφίας, του βιοπορισμού της εποχής και της καθημερινότητας της στρατιωτικής ζωής των Βαλκανικών Πολέμων.
Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Ιωάννης Τσουκνιδάς έκανε λόγο για μια ακόμη ιστορική διοργάνωση, ευχαριστώντας για την αδιάλειπτη προσφορά και συνδρομή τους στην παράλληλη διαφύλαξη του πολιτισμού και της λαογραφίας του τόπου μας, τους κκ Υποστρ. Γρηγόριο Γρηγοριάδη, Ταξίαρχο Αθανάσιο Βοσνακίδη Διοικητή του Συγκροτήματος Στρατηγικών Μεταφορών που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του Στρατιωτικού Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων, καθώς και τον Διευθυντή του εν λόγω Μουσείου Ταγματάρχη κ. Λεόντιο Μικρόπουλο.
Ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος κ. Στεφανής Αλκιβιάδης που παραβρέθηκε ως τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση, έκανε αποδεκτή την πρόταση του Δημάρχου Χαλκηδόνος κ. Τσουκνιδά Ιωάννη για την πιθανότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του στρατεύματος και του Δήμου Χαλκηδόνος, ώστε ο Δήμος να μπορεί να εντάξει σε χρηματοδοτικά και ευρωπαϊκά προγράμματα το Μουσείο, προκειμένου να ανακαινιστούν νέοι συνεδριακοί και εκθεσιακοί χώροι με στόχο την επιπλέον ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας μέσω εκδηλώσεων και συνεδρίων. Ήδη, προγραμματίζεται από τον Δήμαρχο κ. Τσουκνιδά, συνάντηση στους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα εντός Νοεμβρίου, ώστε να δρομολογηθούν όλες οι ενέργειες για το σκοπό αυτό.
Την εκδήλωση τίμησαν, επιπλέον, με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ Δημήτριος, ο Διοικητής Γ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Μπίκος, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ κ. Φράγκος Φραγκούλης, εκπρόσωποι του Γ Σώματος Στρατού και της ΜΕΡΥΠ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Γιουτίκας Κωνσταντίνος και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Φάνης Παπάς, ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης, ο πρ. Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Καραγιάννης. Το Δήμο Χαλκηδόνος εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος κ. Τσουκνιδάς, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Μαυρουδής Μηντσιούδης, η Πρόεδρος της ΔΚ Γέφυρας κα Μαρία Χατζηκύρκου και μέλη του εν λόγω τοπικού συμβουλίου. Πλήθος κόσμου, επίσης, παραβρέθηκε και στήριξε την εκδήλωση, καθώς επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας και Αθλητικοί Σύλλογοι, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Ν. Θεσσαλονίκης κ. Ιωαννίδης, αλλά και μέλη του Διεθνούς Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος ΠΕΛΛΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ υπό τον εκπρόσωπο κ. Ιωάννη Πανανάκη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την στεφανιοδρομία και την κατάθεση του στεφανιού στο  Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη από τον εκπρόσωπο του Δήμου, κ. Ιωάννη Τσουκνιδά Δήμαρχο Χαλκηδόνος.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ